Un preparat gustos, ieftin şi sănătos este nelipsit de pe mesele românilor primăvara. Reţeta delicioasei ciorbe de lobodă o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Iată ce nota autorul despre acest fel de mâncare:
„Toată România, din martie până prin mai, lasă deoparte orice tradiţie şi experienţă rafinat-regională pentru a se îneca în ciorba de lobodă (sau ştevie, măcriş, urzici, păpădie, podbal, untişor) un fluviu naţional. Simbol al primăverii, aceste buruieni au fost înzestrate de credinţa populară, pe bună dreptate, cu puteri magice.
CITEȘTE ȘI: Urzici cu usturoi și mămăligă: O mâncare delicioasă și plină de vitamine/ REȚETĂ
Se spală bine loboda, se taie în tăieţei laţi. Se toacă ceapa, se rade pastă morcovul. Se pun toate astea la fiert cu piperul în 2 litri apă clocotită.
După 30 de minute se acreşte cu borş, se adaugă usturoi pastă, sare – încă 1-2 minute de clocote.
CITEȘTE ȘI: Peștele romănesc care previne cancerul și apariția inflamațiilor în organism: Cum îl poți prepara
Se bate oul cu iaurt şi puţină zeamă de ciorbă. Se toacă leuşteanul.
Se trage de pe foc, se drege cu iaurtul bătut şi hrean, se presară leuşteanul.“ scrie adevarul.ro.